Stratég Kotleba

11. novembra 2018, Iris Kopcsayová, Nezaradené

Zákon o voľbe ústavných sudcov ukázal, že, žiaľ, je to práve Marián Kotleba, kto dokáže umne manipulovať optiku voličov.

 

Predseda strany Ľudová strana Naše Slovensko prišiel nedávno s tvrdením, že pred kľúčovým hlasovaním o zákone, ktorým sa mala sprísniť zmena voľby ústavných sudcov, si ho do kancelárie pozval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), aby s ním vyjednával o podpore. Kotleba to porozprával v relácii Slobodného vysielača. V kancelárii sa mali vyskytnúť aj smeráci Robert Fico a Martin Glváč a na chvíľu Béla Bugár (Most-Híd). Okrem Danka, ktorý sa vyjadriť odmietol, to všetci popreli a Glváč to označil za hoax.

 

No ako geniálne to Kotleba vymyslel! Vedel, že nič tak neočierni politikov koalície, ako keď bude tvrdiť, že s ním boli ochotní kšeftovať. Aby dodal svojim slovám dôveryhodnosť, vykreslil aj pompéznosť Dankovej kancelárie. Kotleba mal tri podmienky, jednou z nich bolo, aby Danko stiahol z parlamentu svoj návrh zákona o definícii antisemtizmu. A na tom sa to malo zlomiť. Danko vraj dal Kotlebovi „prednášku“ o tom, prečo tak urobiť nemôže, a bol ochotný iba presunúť rokovanie o návrhu na november. A Kotleba sa tým cítil byť oklamaný.

 

Líder ĽSNS však dobre vedel, že takýto príbeh sa médiám zapáči, a či už je pravdivý alebo nie, budú ho sami ďalej šíriť.

 

No ak by to hoax nebol, má koalícia problém. S extrémistami sa nevyjednáva. Danko je síce kapitán, ale stratégie, zatiaľ, žiaľ, lepšie vychádzajú Kotlebovi. Ak už však k spomínanému stretnutiu naozaj došlo, je dobré, že bodom zlomu bol práve antisemitizmus. A ak Danko na svojom zákone trval, pri všetkých svojich lapsusoch je to predsa len politik, ktorý je, na rozdiel od Kotlebu, súčasťou štandardnej politickej scény.